'bout you
Recenzia filmu: Prízrak v Benátkach
Cestovanie a kultúra

Recenzia filmu „Prízrak v Benátkach“: Detektívka s príchuťou hororu

Kenneth Branagh, známy svojou postavou detektíva s obsedantno-kompulzívnou poruchou – Hercule Poirot, sa po dvoch úspešných filmoch rozhodol vziať na paškál slávnu detektívnu postav po tretíkrát. Po úspešnom prevedení Vraždy v Orient Expresse a Smrti na Níle sa zdá, že Disney a 20th Century Studios mu dali novú výzvu. Branagh sa však nepoddal konvenciám – namiesto toho, aby volil známe tváre a osvedčené príbehy, zvolil skupinu menej známych hercov a menej známu predlohu. Tá doposiaľ nebola adaptovaná na veľké plátno – Hallowe’en Party. Práve takýmto nekonvenčným prístupom sa chce pustiť do nového dobrodružstva v Prízrak v Benátkach (orig. A Haunting in Venice). Áno, film sa odohráva v Benátkach. Vychutnajte si nádherné zábery mesta už v začiatku, pretože následne sa dej odohráva v miestnosti – ako inak! Boli sme v novom VIP kine v Cinema City a tento zážitok sme si skutočne užili!

Recenzia filmu: Prízrak v Benátkach

Hercule Poirot

V tomto filme sa stretávame s úplne iným Hercule Poirot, než sme boli zvyknutí ho vidieť. Už nie je tým ostrieľaným detektívom, ktorý rieši prípady s chladnou racionalitou. Tento raz ho nachádzame zachmúreného a na dôchodku, vzdialeného od svojej obvyklej práce vyšetrovania zločinov. Jeho pokojné dôchodcovské dni sú narušené pozvánkou na nezvyčajnú seansu, kde slávna operná speváčka Rowena Drake (Kelly Reilly) túži nadviazať spojenie so svojou mŕtvou dcérou, ktorá údajne spadla z balkóna. Alebo išlo aj v tomto prípade o vraždu? V tejto záhadnej scéne sa Poirot ocitá v situácii, kde sa stretáva so záhadným médiom, ktoré zahrala bravúrne Michelle Yeoh. Jej postava dodáva filmu šarm a tajomstvo. Je ťažké určiť, či máme pred sebou pravé veštenie alebo podvod, a to pridáva do príbehu záhadu a napätie.

Ako to už býva, do príbehu sa postupne zapája viac postáv, čo dodáva zvýšenú dynamiku. Postavy sa však nezapájajú príbytkom ale naopak, ako to už býva v dobrej detektívke od Agatha Christie zvykom – postavy ubúdajú, jedna po druhej.

Stoja za vraždami duše z druhého sveta?

Film sa neustále hrá s duchovnou tématikou, prichádza s novými dôkazmi a stále komplikuje vyšetrovanie. Každý nový fakt pridáva do príbehu ďalší element, ktorý odmieta padnúť do bežného rámca kriminálneho prípadu. A viete čo je najkrajšie na svete? Detský smiech. Áno, ale nie o 3 ráno, keď žiadne deti nemáš! A to sa deje presne v tomto filme: zaznievajú detské hlasy a obrazy z druhého sveta sa stávajú iba povrchom, pod ktorým sa skrýva ešte viac záhadných vrstiev. Hercule Poirot však ostáva verný svojim metódam, ale stále viac sa dostáva do konfliktu so zjavne nepokojnými duchmi tohto sídla. A možno, len možno, dokonca aj ten najracionálnejší detektív začne pochybovať o tom, či sa v našom svete nedejú nejaké nadprirodzené záhady.

Horor či detektívka?

Film si bravúrne buduje atmosféru plnú desivých príbehov a majstrovských scén. Niektoré nás dokážu prebudiť zo stoličky – niekoľkokrát som skoro dostala infarkt. Ale zase dostať infarkt vo VIP sále kina, prečo nie. Niektoré z týchto scén boli klišé a stali sa trochu predvídateľnými, avšak iné nás prekvapili svojou originalitou a remeselným spracovaním.

Tento film predstavuje odvážny krok pre Branagha, ktorý sa vymanil zo svojej komfortnej zóny a vytvoril temné a tajomné prostredie, ktoré nás drží v napätí a neistote až do samého záveru. Okej ja som predvídala dej. Ale to len preto, že milujem detektívky – alebo len verím, že duše mŕtvych sú stále medzi nami? Pre fanúšikov tradičných detektívnych príbehov to môže byť prekvapenie, ale Branaghova odvaha experimentovať s novými žánrovými prvkami stojí za pozretie.

Prízrak v Benátkach

Celkovo, Prízrak v Benátkach je filmom, ktorý ponúka odlišný pohľad na slávneho Poirota a jeho schopnosti. Je to záhadná jazda plná nečakaných zvratov a vizuálnych efektov, ktorá určite nezostanú bez povšimnutia. Branaghova režijná odvaha z neho robí film, ktorý stojí za to vidieť, ak máte radi príbehy plné záhady a duchárskych elementov a tiež ak ste niekto, kto má rád predchádzajúce filmy z tejto série, nie je dôvod, aby ste si tento nepozreli. Za mňa 7/10.

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *