La Cittá Eterna. Jedz, modli sa a miluj. V Ríme
Pri každej návšteve Večného mesta mám tradíciu – objavovanie kulinárskych skvostov. Rím, srdce Talianska, je pre mňa rajom gastronomických rozkoší. V jeho úzkych uličkách sa skrývajú časom skúšané tradičné reštaurácie, často s rodinným dedičstvom. Napriek tomu sa v Ríme nájde priestor aj pre súčasných inovátorov v kuchyni, ktorí v duchu nových trendov revitalizujú starodávne recepty. Pýtate sa, kde nájsť najlepšie reštaurácie v Ríme?
Zlaté pravidlo objavovania
Pri cestovaní sa riadim jednoduchým pravidlom: vyhýbam sa reštauráciám s rôznymi národnými vlajočkami. Tieto miesta sú pre turistov, a moja túžba je skôr zažiť autentický zážitok medzi domácimi obyvateľmi. V Taliansku stačí, keď prídete do reštaurácie a započúvate sa do jazyka hostí, ak nepočujete od stolov taliančinu, ste nesprávne. Vďaka tomuto prístupu môžem s vami zdielať moje zážitky a preniesť čarovný svet rímskej kuchyne priamo k vám. Nechajte sa vtiahnuť do gastro dobrodružstva a spoznajte so mnou najlepšie reštaurácie v Ríme, kde ožívajú tradičné recepty a nezabudnuteľné chute. Pripravte sa na nebíčko v papuľke a nenechajte si ujsť príležitosť povečerať v najchutnejších častiach Ríma spolu so mnou.
Osteria da Fortunata (via del Pellegrino, 11/12)
L´osteria v taliančine označuje niečo viac než len obyčajnú krčmu, ako ju poznáme u nás. Predstavte si starú, pôvabnú reštauráciu s drevenými stolmi a stolovými obrúskami, kde každý kút dýcha históriou. Osteria Da Fortunata je rodinný poklad, odovzdávaný naprieč generáciami. V jej kuchyni vládne autentický rímsky duch pod vedením babičky Iris, 89-ročnej šéfkuchárky, ktorá s láskou a odhodlaním zastrešuje tri reštaurácie – Rím, Miláno, Bologna. To, čo túto reštauráciu robí nezabudnuteľnou, je pohľad na ženu, ktorá vám pred očami pripravuje čerstvé cestoviny a celkový prístup.
Ak potrebujete posh reštauráciu s fancy jedlami, toto nebude miesto pre vás, ak hľadáte autenticitu a lahodné chute pravej talianskej kuchyne, toto miesto sa určite oplatí navštíviť! Je veľmi veľká pravdepodobnosť, že keď prídete, reštaurácia bude plná a budete si musieť na svoj stôl počkať. Určite tak urobte! Stojí to za to. Moja najväčšia radosť v Miláne bola, keď som zistila, že je aj tam.
Giggetto Al Portico d’Ottavia (Via del Portico D’Ottavia 21/a-22)
Príbeh „Giggetto al Portico D’Ottavia“ sa začal po prvej svetovej vojne, keď Luigi Ceccarelli, prezývaný „Giggetto“, a jeho manželka Ines zakúpili starú krčmu. Už od roku 1923 sa stala známou vďaka vynikajúcemu vínu z Frascati a skvelým jedlám, ktoré s láskou pripravovala „Sora Ines“.
Medzi všetkými jedlami vyniká ich neprekonateľná špecialita, ktorá je mojim najobľúbenejším predjedlom a musím sa priznať, že tento rok som do Ríma letela len kvôli „carciofi alla giudia“ (artičoky na židovský spôsob). Tento špecifický spôsob prípravy má hlboké korene v rímskej židovskej komunite. Artičoky sa najprv vysmažia v horúcom oleji, kým sa nestanú krásne zlatohnedé, čím získavajú chrumkavú vonkajšiu vrstvu a mäkké vnútro. Okrem artičokov je reštaurácia známa aj ďalšími tradičnými talianskymi pokrmami, ako sú pappardelle s diviačím ragú, rímske saltimbocca či tiramisu. Všetky tieto lahôdky sa podávajú v autentickom prostredí, ktoré odráža tradície a kultúru, na ktorej Giggetto stavia už takmer storočie. Málokto vie, že Giggetto už prešiel cez tri generácie.
Felice a Testaccio (via Va Mastro Giorgio, 29)
Toto miesto je očarujúce a predstavuje esenciu rímskej kuchyne s bohatou tradíciou presahujúcou 80 rokov. Ponuka sa mení podľa dní v týždni a každý pokrm nesie s sebou časť histórie tohto veľkolepého mesta. Od pomaly duseného hovädzieho mäsa po cestoviny v rôznych omáčkach – výber je skutočne náročný, keďže každý pokrm je majstrovským dielom, ktoré treba ochutnať. Vrcholom gastronomického zážitku je Tonnarelli Cacio e Pepe, ktoré sú pripravené a miešané priamo pred vašimi očami pri stole. Felice a Testaccio predstavuje nielen názov miesta tohto chrámu rímskej kuchyne, ale je aj sľubom chuti, ktorá vás prekvapí a zanechá vo vás túžbu zažiť viac.
Piccolo Buco (Via del Lavatore 91)
Najlepšia pizza v meste! Rozhodne. Upozorňujem už na začiatku, že rezervácia nie je možná a v niektorých časoch sú tu rady aj na hodinu dve, ale oplatí sa. Pizzu pečú v storočnej peci, ktorá pochádza z roku 1916 a používala sa na pečenie koláčov a sladkostí. Je to starobylá pec v srdci Ríma, ktorá si zachovala všetky vlastnosti, ktoré robia z pizze Piccolo Buco nalepšiu pizzu v meste. Pizza sa ručne miesi s pomalým kysnutím až 48 hodín. Ingrediencie sú vždy lokálne a na svojom webe uvádzajú presných dodávateľov. Všetky suroviny sú vyberané iba čerstvé s dôrazom na sezónnosť, slow food a regionálnu výnimočnosť. Jemné a súčasne krehké cesto, spojené s výberom kvalitných produktov, ktoré kombinujú tradíciu, tvorivosť a experimentovanie. To všetko robí pizzu z Piccolo Buco nezameniteľnou.
Armando al Pantheon (via Salita de ‚Crescenzi, 31)
Reštauráciu založil v roku 1961 Armando Gargioli a je známa v celom Ríme. V ponuke nájdete špeciality, ktoré sa robia výlučne v čistej a zásadnej forme a sú vyrobené zo surovín najvyššej kvality. Reštaurácia ukryta v tieni slávneho monumentu Pantheon – jedna z najvyhľadávanejších architektonických pamiatok Ríma. Navyše z terasy reštaurácie je nádherný výhľad na jeho celú krásu. Jeho atraktivitu okrem kresťanského zasvätenia zvyšuje i viacero náhrobkov významných osobností. Pochovali tu napríklad významného kardinála a tajomníka pápeža Pia VII. Ercole Consalvi či talianskych kráľov – Viktor Emanuel II. a Umberto I. Takže okrem gastro zážitku máte postarané aj o historickú atmosféru. Kto túto reštauráciu nevyskúšal, akoby v Ríme ani nebol. V tejto reštaurácií si musíte rezervovať stôl, tak týždeň dva vopred.
Enoteca Trastevere (via della Lungaretta 86)
Pri jednej mojej náhlej túžbe objaviť krásy Vatikánu som sa rozhodla pre cestu tajomnými uličkami namiesto cesty popri rieke, a vtedy som náhodou narazila na túto reštauráciu. Získala si ma svojou atmosférou a takto si predstavujem očarujúcu taliansku reštauráciu o ktorej ste presvedčený, že okolo nej chodia domáci každý deň a berú ju ako samozrejmosť. Výzdobu tvoria medené hrnce na stene a vonkajšej stene sa tiahne akási rastlina. Milovníci vína sa tu cítia ako v raji, s nádhernou škálou talianskych vín, ale aj ginov a vodiek. Táto enoteca je pre mňa dokonalým spojením vášne pre červené víno a historického okolia so zachovalými tehlovými stenami.
Nájdete tu široký výber špecialít, ako sú fettuccine s bravčovým mäsom a hľuzovkami, jahňacia kotleta v rúre a chrumkavej pizze v rímskom štýle. Určite ochutnajte aj dezert a nechajte sa rozmaznávať v atmosfére domova unášaní tónmi jazzu, alebo tanga. V tejto reštaurácií sa s vami rozlúčia pohárikom likéru, sladkej vodky alebo ich špecialitou – Limoncellom. Toto by malo platiť v každej reštaurácií v Taliansku, ako aj to, že keď si dáte drink, prinesú vám automaticky malé zobkanice. Avšak turistický ruch uberá aj na tradíciách, najmä vo väčších mestách, a preto je to už skôr výnimkou ako pravidlom.
Sora Lella (via di Ponte Quattro Capi, 16)
Reštaurácia, skrytá v tieni rieky Tiber (Tevere), je skvostom s príbehom, ktorý zaujíma a inšpiruje už viac ako sedem desaťročí. Táto kulinárska perla kedysi patrila legendárnej Sore Lelle, inak známej ako Elena Fabrizi, hviezde talianskej divadelnej, televíznej a filmovej scény. Vďaka svojej lokalite tu prúdi typická krv Trastevere – pestrá, štýlová bohémska štvrť, ktorá lipne na svojej stáročnej robotníckej minulosti. Je známa tradičnými a inovatívnymi tratóriami, pivárňami a remeselnými obchodmi, ako aj jednoduchými penziónmi a lacnými hotelmi. Doslova z každého rohu na vás pôsobí autentický starorímskym duch. V Sora Lella nájdete oázu domácej pohostinnosti, kde každý kúsok jedla a každý záhyb atmosféry vás pozýva k tomu, aby ste zanechali všedné starosti za dverami a úplne sa ponorili do pôžitku.
Cantina e Cucina – Hosteria Pizzeria (Via del Governo Vecchio, 87)
V srdci Ríma na rohu tajomnej uličky via del Governo Vecchio, sa skrýva skvost rímskej kuchyne – Cantina e Cucina. Pod taktovkou trojice nadšencov, Andrea, Simonea a Riccarda, sa tu snúbia rodinné tradície a varí sa tu domáce jedlo podľa receptúr ich babičiek. A hoci ich menu prekvapí bohatstvom autentických chutí, je tu jeden dezert, ktorý by ste nemali obísť. Ich famózne tiramisu je povestné a považuje sa za jedno z najlepších v celom meste. Navštívte ich a nechajte sa pohltiť kúzlom rímskej gastronómie. Nezabudnite si k dobrému jedlu dať vínko z ich pivnice!
Osteria Fratelli Mori (via dei Conciatori, 10)
V hlbinách gastro histórie a znovuzrodených tradičných receptoch sa rozprestiera svet l´osterie pod taktovkou bratov Alessandra a Francesca Mori. Spolu s ich matkou Giulianou vás vtiahnu do miesta, kde jedlo nie je len stravou, ale aj umením a vášňou. V tejto osterii zažijete úroveň pohostinnosti, ktorá sa v dnešnej dobe zdá byť takmer mýtusom. Osteria dei Fratelli Mori je miestom, kde si nielen pochutíte, ale tiež sa ocitnete v srdci rímskych taverien, ktoré boli modernizované pre súčasného návštevníka.
Trecca, cucina di mercato (via Alessandro Severo, 222)
Reštaurácia sa zrodila z túžby dvoch mladých bratov, ktorí pôvodne vyštudovali marketing a komunikáciu, robiť tradičnú rímsku kuchyňu. Je miestom, kde si môžete vychutnať geniálne bucatini all’Amatriciana, coda alla vaccinara – hovädzí guľáš z chvosta, ale aj klasickú omáčku z mäsových guľôčok, ktorá je absolútnym highlightom. Toto menu vám dovolí vrátiť sa v čase k príchutiam, ktoré sa podávali kedysi pri nedeľňajšom stole v čase rodinného obeda. Mňam!
Santo Palato (piazza Tarquinia, 4 a/b,i)
Reštaurácia minulých čias. Aj tak by sme mohli nazvať toto miesto. Nenechajme sa oklamať prvým dojmom, pretože i keď každý centimeter pôsobí ako retro trattoria, toto miesto je v skutočnosti relatívne nové. Svojich najväčších fanúšikov získalo vďaka svojmu famóznemu receptu na carbonara. Najväčšiu pozornosť priťahujú ťažšie mäsité jedlá, či ich spracovávanie vnútorností. Každý deň si tu môžete vychutnať čerstvé rybie chuťovky, kuracie droby, pečeňovú omeletu alebo ich jedinečné špagety so sardinkami, šafranom a omrvinkami paradajkového pečiva. Vskutku veľmi kvalitné a zároveň neformálne miesto na jedenie, až by som ho nazvala hipsterským. Jednoducho bohaté, sýte a predovšetkým rímske menu, ktoré musíte ochutnať.
Eufrosino (via di Tor Pignattata 188)
Eufrosino, v srdci mesta, je významná trattoria známa ako l´osteria. Očarí vás vôňou čerstvých lasagní, dlhých hodín vareného mäsa, pôsobivých omáčok a neodolateľných koláčov. Toto miesto oživuje starodávne kulinárske tradície donedávna pod taktovkou renomovaného šéfkuchára Paola D’Ercole, ktorý je vášnivým obdivovateľom sýtej a bohatej mäsitej kuchyne. Avšak asi pred mesiacom reštauráciu predal, takže čo sa stane s kvalitou jedál, uvidíme pri najbližšej návšteve. Predtým, než sa ponoríte do tejto gastronomickej púte, mohlo by byť užitočné mať pri sebe pancreolan – buď pred jedlom alebo ako záchrannú vestu na konci hostiny!
Lo scopettaro (Lungotevere Testaccio, 7)
Legenda hovorí, že predtým, než sa Lo scopettaro stalo trattoriou, to bola dielňa na metly 20. storočia; hovorí sa, že v tomto obchode nakupoval aj Pápežský štát, odtiaľ pochádza legenda, že Lo Scopettaro robilo metly pre pápeža. Jedného dňa majiteľka obchodu, aby uspokojila svojho manžela, v jednom rohu obchodu začala variť cestoviny s fazuľou, a keďže všade vo vzduchu bola vynikajúca vôňa, ľudia sa pristavili a pýtali sa, či je možné u nich jesť. To bol dôvod, prečo začala robiť ďalšie tradičné rímske jedlá, predsa len, metla sa opotrebováva veľmi pomaly, zatiaľ čo sa je každý deň… dielňa na metly sa premenila na trattoriu.
Checchino dal 1887 (via di Monte Testaccio, 30)
Táto reštaurácia je neďaleko skvelého ubytovania (Condominio Monti Boutique Hotel), ktoré som vám spomínala v článku o ubytovaní v Ríme. Opantá vás na prvý pohľad dobové zariadenie z historického prostredia Monte dei Cocci. V Checchino uspokoja každú gastro dušičku vďaka výnimočným degustačným menu, kde na výber je od vegetariánskeho až po historické. Reštaurácia patrí medzi tie drahšie v meste, ale rozhodne sa oplatí ju navštíviť, oprávnene patrí aj medzi tie najlepšie reštaurácie v Ríme. Nie je to síce instagramová hviezda, ktorá má 70 tisíc followerov a prezdieľa vás, ale to jedlo je tu božské, odpojte sa od sietí, pripojte sa k blízkemu a zažite autentické chute Ríma!
Najlepšie reštaurácie v Ríme
V Ríme je ešte mnoho reštaurácií, ktoré sa chystám navštíviť. Verím, že o rok vám doplním zoznam o ďalšie najlepšie reštaurácie v Ríme. Zažila som samozrejme aj zlé reštaurácie, napríklad moje „tenkrát poprvé v Ríme“ zažívalo jednu facku za druhou – nechutné cestoviny, nekrémové krémové rizoto, či mrazená pizza. Áno, mrazená pizza! Áno, v Ríme. Nie, nie iba cesto bolo zamrazené. Jenoducho si predstavte tú krabičku v mraziacom boxe v obchode, ale poučila som sa a do Ríma chodím už len pripravená.