'bout you
Zdravie a krása

Ako sa zbaviť celulitídy: Skutočné rady, ktoré fungujú (?). Môžeme sa celulitídy zbaviť navždy?

Celulitída je problém, s ktorým sa stretáva mnoho ľudí, najmä žien, bez ohľadu na ich vek či telesnú hmotnosť. Ide o stav, ktorý spôsobuje vzhľad „jamiek“ alebo „pomarančovej kôry“ na koži, najčastejšie v oblastiach stehien, bokov, zadku a brucha. Hoci celulitída môže byť esteticky nepríjemná, nie je to zdravotné riziko. Napriek tomu mnoho ľudí túži po hladkej a pevnej koži. Ako sa teda zbaviť celulitídy? Môžeme sa jej zbaviť navždy? Tu je niekoľko rád, ako na celulitídu.

Hydratácia a strava. Zhoršuje sýtená minerálna voda celulitídu?

Piť dostatok vody je kľúčové pre zdravú kožu. Dostatočný príjem vody môže pomôcť odstrániť toxíny z tela a zlepšiť vzhľad pokožky. Môžu za to gény alebo práca za stolom. Z nevzhľadnej celulitídy však neobviňujte nealkoholické nápoje. Jedným z prevládajúcich mýtov je, že sodík v limonádach spôsobuje, že tukové bunky uložené v sedacích vakoch sa zväčšujú, čím sa charakteristické jamky ešte zhoršujú. Niektorí ľudia si myslia, že vinníkom je sýtenie oxidom uhličitým – akoby sa tie malé bublinky nejako dostali pod kožu. Podľa newyorského plastického chirurga Darricka Antella však celulitída nemá nič spoločné so žiadnym konkrétnym jedlom alebo nápojom. Jediné, čo odborníci vedia, je, že vzniká vtedy, keď sa tukové bunky vyklenú z vreciek v okolitých spojivových vláknach. Endermológia a masáže môžu vlákna dočasne roztiahnuť a pokožku vyhladiť, ale celulitídu nemožno poraziť natrvalo (ani liposukciou). „Prial by som si, aby som vedel o nejakom lieku,“ hovorí Antell vo svojom blogu „ale neviem.“

Avšak je známe, že na zlepšenie celkového stavu pokožky funguje: 

  • Ovocie a zelenina obsahuje vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré prispievajú k zdravému stavu kože. Najmä citrusové plody, jahody alebo broskyne, bohaté na vitamín C robia pokožke dobre.
  • V rybách nájdeme omega-3 mastné kyseliny podporujúce pružnosť kože a tlmiace zápaly. Ideálnu voľbu predstavuje losos, makrela alebo tuniak.
  • Avokádo si zaslúži vypihnúť. Obsahuje zdravé tuky, vitamíny a antioxidanty, prispievajúce k hydratácii pokožky a podporujúce jej pružnosť.
  • Zeler má diuretické vlastnosti, čo znamená, že pomáha znížiť zadržiavanie vody a zmierniť opuchy, ktoré môžu byť spojené s celulitídou.
  • Celozrnné produkty obsahujú vlákninu, ktorá prispieva k odplavovaniu škodlivých látok z tela

Pohyb

Pravidelná fyzická aktivita môže pomôcť zlepšiť obeh krvi a lymfy, čo môže znížiť výskyt celulitídy. Skúste cvičenie, ako je beh, chôdza, plávanie, joga alebo cvičenie s váhami. Pohybové aktivity odporúčané na problémy s cirkuláciou lymfy sú zamerané na zlepšenie činnosti svalovej pumpy a spevnenie svalov. Zamerajte sa na cviky, ktoré posilňujú svaly a zlepšujú tón pokožky vo vašich problémových oblastiach. Cvičenia, ako sú napríklad drepy, výpady a stiahnutie.

Masáže a procedúry

Základom terapie je lymfodrenážna masáž, ktorá môže byť vykonaná prístrojom alebo ručne. Lymfodrenáž je technika, ktorá pomocou jemných hmatov v miestach výskytu lymfatických uzlín dokáže zlepšiť obeh lymfy. Tekutina sa vylúči von a s ňou aj produkty látkovej výmeny a metabolizmu. Neodborne vykonaná lymfodrenáž môže telu viac uškodiť, ako pomôcť. Preto si zájdite radšej na lymfodrenáž vo fyzioterapeutických centrách. Vyskúšať na odstránenie celulitídy, respektíve skôr zmiernenie môžete aj LPG či rázovú vlnu.

A ako si môžete pomôcť doma?

Vyskúšajte kúpele v studenej vode, striedanie studenej a teplej vody. Prečo? Pretože v tele dochádza k podpore prietoku krvi následkom stiahnutia a roztiahnutia ciev. A ak to nepomôže, aspoň sa v lete príjemne osviežite.

Môžete si na intenete objednať zariadenia s ktorými si dokážete robiť masáž na zjemnenie celulitídy doma a nemusíte navštevovať nákladné salóny krásy. Medzi obľúbené patrí napríklad cellublue či sada valčekov na maderoterapiu.

Medzi veľmi obľúbené kozmetické prípravky patrí peeling z kávových zŕn, ktorý si môžete doma jednoducho urobiť ráno v sprche po príjemnej káve alebo anticelulitídny zábal s krémom a mletou škoricou. Túto možnosť skúšajte len ak nemáte alergiu na žiadnu zložku.

A čo kozmetické produkty na čele s krémami proti celulitíde? 

Najvernejšie túto situáciu vystihuje vo svojej práci doktorka Doris Hexsel, dermatologička certifikovaná Brazílskou dermatologickou spoločnosťou, riaditeľka prestížnej kliniky: „Na trhu je veľa kozmetických produktov a lekárskych metód na liečbu celulitídy, ale existuje len málo klinických dát, ktoré by dokázali potvrdiť ich účinnosť v boji proti celulitíde a žiadna z týchto metód a produktov nedokázala problém celulitídy vyriešiť.“ Hexsel & Soirefmann, 2011.

Môžeme sa celulitídy zbaviť?

Celulitídy sa nikdy nezbavíme, vieme ju len zmierniť. Celulitída je síce nepríjemná, ale nie je dôvodom, aby ste sa držali ďalej od letných zábav alebo sa za seba hanbili. Život je príliš krátky na to, aby ste premárnili každú chvíľu zbytočnými starosťami a vecami, s ktorými už nič viac neurobíte, ani keby ste sa pretrhli.

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *