Ako skladovať zdravé potraviny v malej chladničke
Naučte sa správne skladovať zdravé potraviny v malej chladničke. Každá malá chladnička je vybavená rozdielnymi funkciami, ktoré predlžujú čerstvosť zdravých potravín. Pri ich skladovaní však musíte dodržiavať niekoľko zásad, ktoré môžu skladovanie zdravých potravín ovplyvniť. Zistite ako správne skladovať zdravé potraviny v malej chladničke a aplikujte naše rady do každodenného života.
Zdravé potraviny skladujte podľa teploty chladničky
V každej časti mini chladničky sa udržiava iná teplota, čo ovplyvňuje optimálne umiestnenie jednotlivých druhov zdravých potravín. Aby ste svoje zdravé potraviny skladovali správne, prispôsobte ich rozmiestnenie teplote jednotlivých častí chladničky.
- Horná polica – má teplotu približne 8 °C takže poskytuje teplejšie prostredie, čo ju robí ideálnym miestom pre skladovanie zvyškov jedál a hotových pokrmov, ktoré sú pripravené na rýchlu konzumáciu. Vhodná je aj pre umiestnenie alkoholických nápojov alebo niektorých mliečnych výrobkov.
- Stredná časť – dosahuje teplotu 3 až 5 °C, kvôli svojej optimálnej teplote je vhodná na umiestnenie rôznych mliečnych výrobkov, zaváranín, hotových jedál alebo mäsových výrobkov.
- Spodná časť – je najchladnejšia s teplotou okolo 0 – 2 °C, ideálna je pre skladovanie mäsa a rýchlo skaziteľných potravín.
- Dolné zásuvky – majú teplotu okolo 3 °C a sú určené pre zeleninu a ovocie, pretože dokážu podľa potrieb optimalizovať vlhkosť vzduchu.
- Dvere chladničky – udržiavajú teplotu medzi 5 – 8 °C. Ideálne pre skladovanie nápojov, omáčok, marmelád a ďalších ľahších potravín.
Malé chladničky sú vybavené funkciami, ktoré predlžujú životnosť potravinám
Malé chladničky sú vybavené inovatívnymi funkciami, ktoré prinášajú množstvo výhod pre dlhšiu životnosť a kvalitu skladovaných potravín. Overte si, či niektoré z týchto funkcií má aj vaša malá chladnička, prípadne zvážte kúpu novej úspornej mini chladničky. V e-shopoch na Slovensku nájdete vstavané malé chladničky alebo voľne stojace mini chladničky. Záleží len na vás, aký typ chladničky by vám najviac vyhovoval.
Tu sú niektoré inteligentné riešenia, ktoré uľahčujú uchovávanie potravín a šetria váš čas:
- Multi Air Flow zabezpečuje rovnomerné cirkulovanie vzduchu vo vnútri chladničky, čím sa minimalizuje nerovnomerné chladenie.
- Twin Cooling – udržuje stabilnú teplotu vo vnútri chladničky a zabraňuje vysušeniu potravín.
- Pure N Fresh efektívne filtruje vzduch, čím eliminuje nepríjemné pachy a udržuje čerstvosť potravín.
- AdaptTech automaticky vyrovnáva teplotné výkyvy po otvorení dverí chladničky, čo zabraňuje dramatickým zmenám v teplote.
- Total No Frost eliminuje potrebu manuálneho odmrazovania chladničky, čo uľahčuje jej údržbu a zabezpečuje konzistentnú teplotu.
- Ionizátor neutralizuje pachy a bráni vzniku baktérií a vírusov, čo pomáha udržiavať potraviny dlhšie čerstvé.
- Super chladenie/mrazenie automaticky zníži teplotu chladiacej alebo mraziacej časti pri vložení nových potravín, čím sa zachová ich čerstvosť.
Spomínanými funkciami sú vybavené aj Philco malé chladničky, ktoré sú dostupné v niekoľkých farebných prevedeniach a veľkostiach. Vymeňte starú mini chladničku za novú a nakupujte z pohodlia domova na e-shope Planeo.sk.
Aké zdravé potraviny skladovať vo dverách malej chladničky?
Dvere chladničky sú vhodné na uloženie nápojov a dochucovadiel, avšak treba mať na pamäti, že potraviny tu podliehajú častým teplotným zmenám pri otváraní dverí. Tieto zmeny môžu ovplyvniť rýchlosť zhoršovania kvality potravín. Preto sa odporúča umiestniť sem nápoje ako mlieko, džúsy, otvorené konzervy, džemy, kečup, horčicu a iné dochucovadlá s vyšším obsahom cukru, soli a octu. Mliečne výrobky a vajcia sú tiež možnosťou, no ideálne je umiestniť ich na stabilnejšie police chladničky.
Náš tip: Na uskladnenie nápojov je skvelým pomocníkom minibar, ktorý si môžete vziať kamkoľvek so sebou vďaka jeho kompaktným rozmerom.
Rozmiestnenie potravín vo dverách chladničky podľa políc:
- Spodná polica – ideálna pre vyššie fľaše s nápojmi ako mlieko, voda, džúsy či alkoholické nápoje.
- Stredná polica – vhodná pre jogurtové dresingy, otvorené marmelády, kečup, horčicu, chren a podobne.
- Vyššia polica – umiestnite sem syry určené na rýchlu konzumáciu, či maslo alebo margarín, avšak uzavreté v dóze, aby neabsorbovali vôňu ostatných potravín.
- Najvyššia polica – určená pre vajcia, ktoré by mali byť v špeciálnom boxe alebo stojane, aby sa predišlo ich vypadnutiu.
Praktické rady, ako skladovať zdravé potraviny v malej chladničke
Aby bolo skladovanie zdravých potravín v malej chladničke čo najefektívnejšie, dodržiavať môžete niekoľko zásad, vďaka ktorým predĺžite životnosť vašim potravinám. Tu sú niektoré zásady, ktoré odporúčame dodržiavať:
- Nové potraviny umiestňujte dozadu za “staršie”.
- Mäso uchovávajte oddelene od ostatných potravín – priestorovo aj obalom.
- Medzi potravinami nechávajte priestor, aby okolo nich mohol cirkulovať vzduch.
- Pred skladovaním odtrhnite zo zeleniny prebytočné listy.
- Zeleninu a ovocie môžete pred skladovaním umyť, avšak nezabudnite ich dobre vysušiť.
- Ovocie a zeleninu sa snažte skladovať v boxoch samostatne.
- Chladničku nenechávajte otvorenú zbytočne dlho.
- Teplé jedlá nechávajte vychladnúť pred vložením do chladničky.
- Malú chladničku pravidelne čistite.
- Používajte prírodné pohlcovače pachov v chladničke, ako je ocot, melón alebo miska s pomletou kávou.
- Nákupy potravín plánujte tak, aby ste minimalizovali odpad a zbytočne neplytvali.
Tieto potraviny do malej chladničky nepatria
Aj napriek tomu, že je malá chladnička užitočným pomocníkom pri skladovaní potravín, stále existujú zdravé potraviny, ktoré nie sú určené pre skladovanie v chladničke. Ak by ste takéto potraviny v chladničke skladovali, môže dôjsť k zmene ich chuti, farby, vône alebo rýchlejšej skaze.
Tieto potraviny v mini chladničke neskladujte:
- Med – pri nízkej teplote kryštalizuje a mení konzistenciu, preto ho skladujte pri izbovej teplote.
- Citrusové plody a exotické ovocie – ich kvalita sa znižuje kvôli vysokému obsahu vody. Udržujte ich radšej pri izbovej teplote.
- Bylinky – pohlcujú pachy, kvôli čomu sa ich skladovanie v chladničke neodporúča. Skúste ich radšej uskladniť vo vode alebo zmraziť vo forme ľadových kociek.
- Zemiaky – uskladnite ich v suchom a tmavom prostredí, pretože v chladničke klíčia a stávajú sa prebytočne sladkými.
- Cibuľa a cesnak – skladujte ich v suchých nádobách, aby sa zabránilo vytváraniu plesní. Čerstvú nakrájanú cibuľu možno uložiť v chladničke, ale zabalenú v alobale alebo nádobe.
- Banány – zabalením stopky do alobalu sa spomalí proces zrenia. Ale nevkladajte ich do chladničky, pretože sa môžu rýchlejšie skaziť.
- Citróny – v chladničke strácajú šťavu a vôňu, preto ich radšej uskladnite pri izbovej teplote.
Tipy ako sa vyhnúť plytvaniu
Niektoré zdravé potraviny majú krátku záruku alebo rýchlejšie podliehajú skaze. Preto sme si pre vás na záver pripravili niekoľko tipov, ako sa vyhnúť plytvaniu. Najskôr si však vysvetlíme, aký je rozdiel medzi dátumom spotreby a dátumom minimálnej trvanlivosti. Dátum spotreby informuje o tom, dokedy je potravina bezpečná na konzumáciu, a dátum minimálnej trvanlivosti zasa označuje dokedy si potravina uchováva niektoré špecifické vlastnosti, pričom jej konzumácia je bezpečná aj po tomto dátume.
Vyhnúť plytvaniu sa môžete viacerými spôsobmi:
- Zo zvyškov jedál sa snažte niečo pripraviť.
- Odrezky a vňate zo zeleniny uložte do mrazničky a použite ich neskôr, napríklad na prípravu vývaru.
- Prezreté ovocie môžete využiť na smoothie či do mliečnych kokteilov.
- Zvyšná varená príloha je chutná aj na druhý deň a základom môže byť aj pre šalát.
Dúfame, že pre vás boli naše tipy užitočné, a že ich začnete realizovať vo vašej domácnosti. Ak sa rozhodnete pre nákup novej malej chladničky, neváhajte sa obrátiť na odborníkov v kamenných prevádzkach Planeo, kde vám radi pomôžu s výberom, alebo objednávajte priamo z e-shopu Planeo.sk.
Informačný servis