'bout you
Kazumi, najlepšie sushi v Bratislave
Cestovanie a kultúra,  Gastro

Japonská kuchyňa: Viac než len sushi. Viete ktorá je najlepšia japonská reštaurácia v Bratislave?

Japonská kuchyňa je jednou z najobľúbenejších a najuznávanejších kuchýň na svete. Je známa pre svoju jedinečnú kombináciu chutí, kvalitných surovín a náročného spracovania jedál. Medzi najznámejšie japonské špeciality patria sushi, ramen a wagyu steak. Na potulkách Japonskom som sa do ich kuchyne zamilovala, hoc krajina ako taká mne osobne neučarovala. Myslím, že je to kvôli kultúre, preferujem temperamentnejšie národy. Avšak odkedy som sa vrátila, hľadám na Slovensku svoje malé chuťové Japonsko a zdá sa, že som ho našla. V tomto článku sa pozrieme na lahôdky japonskej kuchyne akými sú sushi, ramen či wagyu steak. A viete kto nosí titul najlepšia japonská reštaurácia v ktorej robia to najlepšie sushi, ramen aj wagyu v Bratislave? Dobre, tento titul som jej dala ja, ale rozhodne po návšteve uznáte, že som mala pravdu. V tomto článku si predstavíme pre mňa jednu z najlepších na Slovensku – Kazumi.

Čo viete o sushi?

Sushi je asi jedným z najznámejších japonských jedál na svete. Ide o kombináciu výberu čerstvých surovín, ako sú ryby, morské plody a zelenina, s ryžou a špeciálnym kyslým octom. Sushi môže byť podávané v rôznych formách, od tradičných nigiri a sashimi až po moderné rolky.

  • Sushi má pôvod v Japonsku a dátuje sa až do 8. storočia. Pôvodne išlo o spôsob konzervovania rýb v ryžovom náleve. Ryža, ktorá sa obaľovala okolo ryby, sa pôvodne používala na ochranu ryby pred hmyzom a na zabránenie jej pokazeniu. Po skonzumovaní ryby sa ryža vyhodila, ale v priebehu storočí sa tento zvyk zmenil a teraz sa čerstvé morské plody balia do ryže, ktorá sa pripravila s ryžovým vínnym octom a bielym cukrom.
  • Existujú dve hlavné kategórie sushi: nigiri sushi (malé kúsky čerstvého rybieho mäsa na hrudke ryže) a maki sushi (rolky s ryžou, varenou rybou a zeleninou zabalené v morských riasach nori).
  • Gari (nakladaný zázvor) sa často podáva k sushi, aby „očistil“ chuťové bunky medzi jednotlivými sústami.
  • Mnoho ľudí nevie, že wasabi je koreň, ktorý rastie v tečúcej vode. Wasabi (botan. Wasabia japonica / Eutrema japonica) je japonský zelený chren s veľmi ostrou chuťou. Jeho výrazná ostrosť pochádza z obsahu izotiokyanátov, ktoré mu dávajú horčicový charakter. Táto ostrá chuť nie je len ostrá na jazyku, ale môže dráždiť aj dýchacie cesty. Wasabi je významnou prísadou v japonskej kuchyni. Na trhu je dostupný vo forme pasty alebo prášku, avšak väčšina komerčných výrobkov obsahuje iba náhradné zložky (napr. chren, horčičné semeno a prírodné zelené farbivá). Pravý wasabi je v Japonsku známy ako hon-wasabi a je považovaný za vzácny.

Sushi je viac ako len jedlo – je to umenie kombinácie čerstvých surovín, dokonalej prípravy a esteticky príťažlivej prezentácie.

Najlepšie sushi v Bratislave
Zdroj: Instagram Kazumi, Najlepšie sushi v Bratislave

Ramen – jediné rezance, ktoré astronauti jedia vo vesmíre

Tradičný japonský ramen vychádza zo základných zložiek, ako je hovädzí alebo bravčový vývar, špeciálna pšeničná rezaná cestovina a kombinácia rôznych sezónnych zelenín. Dodáva sa buď so pšeničnými alebo s vaječnými rezancami. Ramen je bohatej chuti a jeho základom je mäso alebo ryba. Toto jedlo výrazne obohacuje kultúrny význam, keďže každý región v Japonsku má svoje vlastné varianty a preferencie, ktoré vytvárajú škálu rozmanitosti.

Väčšina šéfkuchárov sa snaží vytvoriť jeho vlastnú verziu alebo pridať nejaký druh obmeny, aby bol zaujímavejší alebo inovatívnejší. Existujú však štyri hlavné druhy Ramenu, z ktorých vychádzajú všetky ostatné Rameny. Odlišuje ich základná polievka:

  • Shio (na báze soli)
  • Shoyu (na báze sójovej omáčky)
  • Miso (na báze sójovej pasty)
  • Tonkotsu (na báze vývaru z bravčových kostí)

Ramen stal symbolom kreativity a globálneho vplyvu japonskej kuchyne. Neexistuje nič ako vegánsky Ramen ani vegetariánsky, pretože vývar musí byť z mäsa, to je podstata tejto pochúťky.

Najlepší ramen v Bratislave
Zdroj: Instagram Kazumi, najlepšia japonská reštaurácia v Bratislave

Wagyu

Wagyu steak, často označovaný ako koruna kulinárskeho sveta, je pokušenie, ktoré prevyšuje všetko všedné. Pochádza z Japonska a názov „Wagyu“ sa prekladá ako „japonský dobytok“. Dobytok je hýčkaný masážami, stravujú sa vysoko kvalitnými obilninami a dokonca dostávajú saké, aby sa zabezpečil ich blahobyt a rozvoj chuti.

To, čo skutočne vystihuje Wagyu, je jeho mramorovitosť – komplexná sieť jemných bielych pruhov tuku prepletaných do bohatého, na jazyku sa rozplývajúceho mäsa. Táto mramorovitosť nielenže dodáva výnimočnú šťavnatosť, ale aj neporovnateľnú hĺbku chuti, čo každým hltom zanecháva nezabudnuteľný gastronomický zážitok – jednoducho hotový orgazmus.

Wagyu je viac než len jedlo, je to zážitok, ktorý ukazuje na harmóniu medzi prírodou, remeslom a chuťou. Ochutnať Wagyu steak je príležitosťou prebudiť v sebe vrchol hovädzieho mäsa, gastronomické potešenie, ktoré premieňa obyčajný večer na mimoriadnu, nezabudnuteľnú udalosť.

Šéfkuchár ALEXANDER ILLEŠ, robí tradičné predjedlo gyozu a wagyu steak

Kam za Japonskom alebo ktorá je najlepšia japonská reštaurácia v Bratislave?

Ak hľadáte autentický japonský gastronomický zážitok, nemusíte hľadať ďalej. Najlepšia japonská reštaurácia v Bratislave je rozhodne Kazumi je bezpochyby jedným z najobľúbenejších miest, ktoré vás prenesie za hranice Slovenska priamo do srdca ázijskej kuchyne. Nachádza sa v Bratislave na Malom Dunaji vo Vrakuni a síce je svojou lokalitou mimo centra veľmi nenápadnou, je známa svojou oddanosťou k tradičným chutiam a kvalitným surovinám. Pri vstupe do Kazumi vás privíta uvoľnená priateľská atmosféra, ktorá vytvára dokonalý kontrast k hektickému mestskému ruchu.

Okrem obsluhy tam pravidelne stretnete aj majiteľa reštaurácia a zároveň šéfkuchára – Alexandra Illeša. Alexander patrí medzi najväčších odborníkov na japonskú kuchyňu, v kuchárskom umení sa zdokonaľoval pod vedením najlepších šéfkuchárov a špecialistov na sushi v prahe či v bratislave. Najviac sa však naučil počas pobytoch v Japonsku, kde mal možnosť spoznávať kultúru a špeciality domácej kuchyne priamo u majstrov svojho remesla. Pochopil ako japonci žijú, aj ako sa stravujú a všetky svoje skúsenosti viac ako 10 rokov odovzdával hosťom ako šéfkuchár vo viacerých japonských reštauráciách na slovensku. Alexandra často stretnete medzi zákazníkmi s ktorými sa rozpráva a rád im vysvetľuje, keď ich niečo zaujíma. Vďaka tomuto prístupu prichádzate ako zákazník a odchádzate ako priateľ. Kazumi vás prenesie do sveta chuťových zážitkov, ktoré byste očakávali len na druhom konci sveta.

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *