Recept: Pasta alla vodka
Keď sa povie talianska kuchyňa, často nám na um prídu klasiky ako spaghetti carbonara či lasagne. No existuje aj menej známy, avšak nemenej lahodný recept, ktorý kombinuje tradičné talianske chute s jedinečnou zložkou: vodkou. Áno, dobre ste počuli. Pasta alla vodka je recept, ktorý bolo v móde v 70. a 80. rokoch 20. storočia na talianskych stoloch a ktoré bolo známe a slávne aj na medzinárodnej úrovni. Po prvom ochutnaní sa stane neoddeliteľnou súčasťou vášho kulinárskeho repertoáru. V tomto článku vám predstavíme, ako si pripraviť túto pastu dokonale a očariť ňou každého milovníka talianskej kuchyne, alebo aj talianov samotných. Pripravte si svoje taniere! Veľmi jednoduchá, rýchla a chutná krémová omáčka na cestoviny. Taliani majú talent na famózne chute poskladané z pár ingrediencií #🇮🇹
Ingrediencie
Maslo
1 šalotka alebo polovica cibule
3 mesiačiky cesnaku
1/4 ČL chilli vločky (mleté chilli)
100 g paradajkové pyré (môžete použiť aj pretlak) – passata di pomodoro
1 ČL jedovatý škorpión @boss_chilli_sos (mala som slabé chilli vločky, musela som prištipľavieť)
vodka @absolutsk
Čierne korenie mleté @pepper.field_czsk
100 ml smotana na šľahanie
200 g penne
50 g parmezán
Postup
V panvici asi na slabom ohni (alebo 5-6 st) rozpustíme maslo. Pridáme šalotku a štipku soli, jemne osmahneme na miernom ohni 4 min. Pridáme cesnak a testujeme pár sekúnd. Vmiešame paradajkový pretlak a prilejeme vodku a pridáme jedovatého škorpióna, za stáleho miešania varíme 2-3 min. Vmiešame smotanu, pridáme chilli vločky a korenie. Odstavíme z ohňa a až potom vmiešame parmezán
Cestoviny uvaríme v osolenej vode. Pridáme do omáčky spolu s kúskom vody v ktorej sa varili. Podľa potreby pridáme ešte parmezán. Na miernom ohni všetko spolu premiešame, kým sa dobre cestovinky obalia a budú lesklé.
Môžeme podávať s posypaným parmezánom a lístkami bazalky. Ja som na zdobenie použila vetvičku oregana.
Dajte nám vedieť do komentára ako vám chutil recept pasta alla vodka.